Jumaat, 5 April 2019

BATAS-BATAS LUNAK DALAM BERDAKWAH

Oleh: Dr Tanaka Mustafa
1) Tahukah kita bahawa Rasulullah pernah bersikap lunak terhadap bangsa Yahudi yang sangat memusuhi baginda serta dakwah baginda? Bukan lunak biasa-biasa. Bukan lunak seperti konsep rahmatan lil a'alamin sahaja. Bahkan lunaknya Nabi terhadap Yahudi sehinggakan Nabi berdoa bersungguh-sungguh kepada Allah supaya qiblat umat Islam dialih daripada Masjidil Haram di Mekah kepada Masjidil Aqsa di Palestin.
2) Maka atas permintaan kekasih-Nya, Allah S.W.T memperkenankan doa baginda. Bermula saat itu, qiblat umat Islam adalah Masjidil Aqsa di Palestin. Masjidil Aqsa (Jerusalem) adalah tempat suci orang-orang Yahudi dan Kristian. Tujuan menjadikan Masjidil Aqsa sebagai kiblat umat Islam adalah untuk melembutkan hati orang-orang Yahudi supaya menerima ajaran Islam serta mengakui kerasulan baginda.
3) Naratifnya, apabila lunak sebegitu, orang-orang Yahudi dijangka akan rasa mereka dihargai kerana tempat suci mereka menjadi qiblat kepada umat Islam. Harapannya mereka akan berlembut hati mendekati dakwah Nabi dan menerima Islam dengan ikhlas dan rela hati.
4) Namun apa yang dijangka oleh Nabi tidak berlaku. Bukan sahaja orang-orang Yahudi tidak endah sedikit pun dengan qiblat baru umat Islam itu, malah mereka mengejek-ejek pula umat Islam kerana dikatanya umat Islam bodoh menuruti Nabi Muhammad - kerana akhirnya sujud kepada tempat suci orang-orang Yahudi juga.
5) Ditertawa, disindir, dipermainkan oleh Yahudi - membuatkan Nabi kita tidak senang duduk. Dadanya bagaikan sempit. Setiap hari beliau mendongak ke langit, tetnanti-nanti apakah akan turun wahyu untuk membantu baginda menghadapi keluh-kesah tersebut.
6) Jika Nabi berdoa memohon supaya Allah alihkan semula qiblat ke Masjidil Haram, pastilah Allah akan memakbulkannya. Tetapi baginda tidak berdoa, kerana berasa malu kepada Allah disebabkan baginda jugalah yang berdoa meminta dialihkan qiblat ke Masjidil Aqsa.
7) Setelah sekian lama berhari-hari menanti, akhirnya turunlah wahyu kepada baginda, surah al-Baqarah ayat 144:
قَدْ نَرَىٰ تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَاءِ
"Sungguh Kami (sering) melihat mukamu mendongak ke langit" (Yakni dengan melihat ke langit).
فَلَنُوَلِّيَنَّكَ
"maka sungguh Kami akan memalingkan kamu" (Yakni Kami akan menghadapkanmu ke kiblat yang engkau sukai.)
فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ ۚ
"Palingkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram" (Yakni menghadaplah dalam sholatmu ke arah Ka’bah.)
وَحَيْثُ مَا كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُ
"Dan dimana saja kamu berada, paingkanlah muka ke arahnya" (Yakni dimanapun kalian berada menghadaplah kalian ke arah Ka’bah.)
8 ) Maka sejak peristiwa beralihnya kiblat ke Masjidil Haram semula, qiblat umat Islam adalah Masjidil Haram sehingga hari ini. Manakala umat Yahudi still tidak berubah, menerukan penentangan demi penentangan, pengkhianatan-demi pengkhianatan terhadap rasulullah dan dakwah baginda.
9) Apa yang kita dapat ambil iktibar daripada kisah ini? Ya bersikap lunak itu boleh untuk melebarkan dakwah.Tetapi tidak semua sikap-sikap lunak kita akan diterima oleh golongan yang memusuhi kita. Habis kita bergadai hak-hak kita semata-mata untuk tujuan dakwah, tetapi jika mereka tetap berkeras, tidak wajar untuk kita terus berlunak menggadai prinsip kita lagi.
10) Kita berlembut menggadaikan hak-hak kita atas nama dakwah. Tetapi mereka merebut hak-hak yang kita gadaikan itu atas nama peluang. Kita berkawan dengan mereka atas prinsip rahmatan lil 'alamin, tetapi apa sebenarnya pula prinsip mereka berkawan dengan kita? Ia tidak lebih daripada peluang-peluang yang ada untuk mereka.
11) Sedar atau tidak, kita terbuai dengan prinsip-prinsip 'baik' dan 'cantik' yang mereka perjuangkan. Sedangkan kita lupa atau sengaja tutup sebelah mata akan agenda sebenar mereka yang berjalan secara halus. Prinsip-prinsip baik dan cantik itu hanyalah alat untuk mengasyikkan kita.
12) Jika kita rasa sesak di dada, gundah gulana, malu untuk meluahkan rasa, usahlah membuang masa menanti. Palingkanlah wajah anda daripada mereka. We don't need to entertain such peoples. Wake up and face the reality.
Sekian

############################################
Artikel di atas adalah tulisan Dr Tanaka Mustafa, seorang penulis bebas di media sosial.
SEKADAR MENGAMBIL MAKLUMAT DAN PENGAJARAN DARI ISI TULISANNYA.

Selasa, 21 Ogos 2018

Selamat Hari Raya Eidul Adha 1439h


*Info PUSAKA: Urus Pusaka Tak Susah, Tapi Tak Semudah Yang Disangka*


 

 

السلام عليكمُ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
 
اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
 
 
Kita biasa merancang. Boleh dikatakan setiap hari kita.Merancang perjalanan ke tempat kerja, ke rumah kenduri.
Merancang pelaburan sewaktu persaraan, merancang pendidikan utk masa depan anak2 dan lain2.
Namun agak kurang di kalangan kita yang MERANCANG PUSAKA. 
Mungkin disebabkan pola pemikiran kita yang mengaitkan harta tidak bawa ke mati, maka amalan merancang pusaka tidak menjadi keutamaan, bahkan dianggap tidak penting.


Tapi sebenarnya kita sedia maklum, masalah pusaka banyak berlaku di kalangan masyarakat kita. Bahkan sama ada sedar atau tidak, suka atau tidak, ianya berlaku di kalangan keluarga kita.
Mengurus tadbir harta pusaka tidaklah susah, tapi tidaklah semudah seperti yang disangka.


 
Banyak kerenah birokrasi yang terpaksa ditempuh, bergantung kpd jumlah pusaka yg ditinggalkan. 
Banyak juga wang yang diperlukan untuk mengurus pusaka, juga bergantung kpd jumlah harta yang ditinggalkan.
Tak kurang juga kerenah, perangai, emosi dan sikap waris2 yang terpaksa ditangani. Tak termasuk kerenah 'penasihat2' pihak ketiga yang 'nampak pandai' tetapi sebenarnya 'tidak bijak' dalam menguruskan pusaka, disebabkan kurangnya ilmu berkenaan hal tersebut.
 
 
 
Sepertimana pentingnya merancang kehidupan sekarang, sebenarnya *LEBIH PENTING MERANCANG KEHIDUPAN SELEPAS MATI*, salah satu daripadanya ialah *mengelakkan waris2 terbeban dgn kerenah pengurusan/pentadbiran membahagi harta pusaka*.
 
Penat lelah kita mengumpul harta, tentunya untuk manfaat waris2 ataupun individu2 tertentu yang kita sayangi.
*ADAKAH ANDA MAHU HARTA YANG ANDA 'TINGGALKAN' MENJADI BEBAN KEPADA PASANGAN, IBUBAPA DAN ANAK-ANAK ANDA?*

Sabtu, 26 Mei 2018

RUGI LA MASUK TAKAFUL... Episod 2




Info PUSAKA: Lagi bab rugi masuk Takaful...


Ada yang kata:
"Rugi masuk takaful pasal dah lama bayar tapi tak pernah claim pun..."

Aku kata: 
"Tuan betul... Ramai yang ambik takaful memang rugi belaka!!!"

Penanya:
"Ehhh... encik promote takaful, apasal encik pulak kata rugi?..."

Aku:
"Ye la tuan... ramai yang bagitau kat tuan, takaful tu protection, protection, protection! Financial protection... perlindungan kewangan!
Jadi masa tuan sign borang takaful tu, yang bermain di fikiran tuan ialah nak jimat DUIT! Nak claim DUIT! Nak tinggal kat keluarga, DUIT! Nak ada tabungan tambahan, pun DUIT!... DUIT! DUIT!DUIT!”
Kemudian.. ramai yang kata... kena ingat keluarga... kesian depa, andainya tuan meninggaldunia keluarga tiada sumber pendapatan. Jadi duit takaful ni la yang akan MENJAMIN masa depan isteri dan anak-anak tuan... maka tuan pun teringat KELUARGA...!!!”

Penanya:
"Ehhh... Salah ke teringat keluarga? Kan ke bagus, kita ingat kat masa depan depa?"

Aku:
"Saya tak kata tak bagus. Memang wajib kita merancang masa depan keluarga yang kita sayangi andainya kita meninggal dunia nanti. Tapi tetap rugi! Melainkan...”

Penanya: (muka confuse)
"TETAP RUGI... Melainkan apa encik?"

Aku:
"Bukan apa tuan... saya teringat firman Allah s.w.t dalam al-Quran:

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تُلۡهِكُمۡ أَمۡوَٲلُكُمۡ وَلَآ أَوۡلَـٰدُڪُمۡ عَن ذِڪۡرِ ٱللَّهِ‌ۚ وَمَن يَفۡعَلۡ ذَٲلِكَ فَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمُ ٱلۡخَـٰسِرُونَ (٩)

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintahNya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi. (Surah al-Munafiqun: 9)

Yang saya maksudkan 'RUGI' tu ialah begini...

Masa tuan sign borang Takaful tu ada tak teringat: YA ALLAH, ENGKAULAH YANG MAHA PELINDUNG, MAHA MENGETAHUI. AKU SIGN BORANG NI KERANA INI HANYALAH IKHTIAR AKU UNTUK MASA DEPAN KELUARGA AKU KERANA ENGKAU YA ALLAH!

Masa tuan sign borang Takaful tu ada tak teringat: YA ALLAH, ENGKAULAH YANG MAHA PELINDUNG, MAHA MENGETAHUI. AKU SIGN BORANG NI KERANA INI SEBAGAI USAHA AKU DALAM MENDOKONG MUAMALAT ISLAM HANYA KERANA ENGKAU YA ALLAH!

Ada tak tuan teringat apa yang saya katakan tadi, masa tuan sign boring takaful?”

Penanya: (senyum simpul)
"Err... takde la plak."

Aku:

"Kan? Ramai yang sign borang takaful hanya teringat DUIT dan KELUARGA ja dalam otak mereka. Mereka terlupa (bukan sengaja) tentang Allah lah sebenarnya yang maha melindungi.

Ada yang ingat 100% ada medical card kira boleh masuk hospital pree, boleh jimat duit... tengok-tengok Allah takdirkan tak boleh masuk pasal masa isi borang, tak declare penyakit... Amacam?
 
Ada yang ingat boleh claim kalau ada pembedahan, tengok-tengok Allah takdirkan tak dapat pasal penyakit tu tak cover...

Ada yang ingat boleh tinggal duit kat keluarga, tengok-tengok hutang kita lebih dari jumlah pampasan. Allah takdirkan semua pampasan buat bayar hutang ja. Satu sen pun tak dapat kat anak bini...amacam?

Mula la nak salahkan orang lain.

Kalaupun semua claim dapat, masuk hospital tak jadi masalah, pampasan dapat kat anak bini... persoalannya... TUAN DAPAT APA DI ALAM BARZAKH SANA? Pernah tanya tak soalan ni?

Cuba kalau masa mula-mula sign borang tu dah ingat kat Allah siap-siap...

Tak mustahil Allah bantu kita membuat perancangan yang terbaik kan?

Tak mustahil Allah bantu ringankan beban keluarga kita?

Tak mustahil Allah bantu mudahkan urusan kita kan?

Tak mustahil, kalau kita dah niat siap-siap kerana Allah, maka setiap kali tuan buat sumbangan dikira ibadah dan pahalanya akan disimpan sebagai bekalan selepas mati?

Kan ke ada beza antara kerana nak jimat duit dengan kerana Allah?
 
Apatah lagi kalau kita rancang siap-siap... SEBAHAGIAN DARI WANG PAMPASAN KITA NANTI, KITA WAKAFKAN UNTUK KEBAIKAN AGAMA ALLAH... SEKARANG DAPAT PAHALA, SELEPAS KITA MENINGGAL DUNIA NANTI PUN DAPAT PAHALA JUGAK, SAMPAI KIAMAT... kan?

Kan? Kan? Kan?

 

Tak kira dalam takaful ke, dalam pelaburan ke, dalam bekerja ke, berniaga ke, hatta dalam merancang pusaka sekalipun... Betulkan niat...