Hukum ASB/ASN

Pilihan di tangan anda... Tepuk dada Tanya IMAN...
     Dalam sesi perkongsian ilmu yang saya adakan, saya ada ditanya berkenaan hukum ASB/ASN. Namun, saya bukanlah orang yang benar-benar layak untuk meletakkan hukum berkenaan hal tersebut. Walaubagaimanapun, saya harap maklumat-maklumat yang saya sampaikan di bawah ini dapat membantu tuan/puan membuat keputusan.

TERKINI ASB
Artikel ini saya petik dari laman zaharuddin.net (http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/805-terkini-hukum-asb-dan-asn.html) mengenai pandangan Ustaz Zaharuddin Abd Rahman mengenai hukum ASB dan ASN.


Terkini : Hukum ASB dan ASN
Oleh
Zaharuddin Abd Rahman

Hari ini saya menerima satu email yang mengandungi satu attachemnet surat dari Suruhanjaya Sekuriti, Malaysia kepada Setiausaha, Majlis Penasihat Syariah salah sebuah Bank Islam di Malaysia berkenaan hukum Amanah Saham Bumiputra (ASB) dan Amanah Saham Nasional (ASN).
Apa yang jelas, telah saya sebutkan sebelum ini berkali-kali, walaupun ia telah disahkan harus oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia. Namun kaedah dan implementasi ASB dan ASN bercanggah dengan panduan sebuah saham amanah yang diiktiraf PATUH SYARIAH oleh Majlis Penasihat Syariah, Suruhanjaya Sekuriti, Malaysia.
Tatkala itu, bolehlah dianggap terdapat perbezaan pendapat dalam menentukan hukum ASB dan ASN antara dua badan pengeluar hukum yang terbesar di Malaysia. Bagi mereka yang ingin lebih berhati-hati dan menjamin tidak terjebak di dalam yang haram, kerana harta akan menjadi darah daging diri dan ahli keluarga. Saya menyarankan agar melihat dengan lebih teliti keahlian ahli-ahli fatwa dari kedua-dua badan terbabit.
Jika di tanya kepada pendapat peribadi saya, saya lebih cenderung kepada pendapat Majlis Syariah, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dalam hal ini setelah melihat kepada panduan yang diletakkan mereka bagi mengiktiraf sesebuah Amanah Saham yang patuh atau tidak patuh Syariah.
Anda mungkin berkata,
"SAYA TIDAK PEDULI, ASALKAN MAJLIS FATWA LULUSKAN, SAYA AKAN BERPEGANG DENGANNYA KERANA MEREKA YANG TANGGUNG DI AKHIRAT"
Ulasan saya, Allah swt memberikan kita aqal untuk memerhati dan meneliti pandangan kedua-dua badan besar ini setakat kemampuan yang ada, berfikirlah. JIia benar-benar setelah membaca hujjah kedua-dua pihak, lalu anda yakin dengan salah satu antaranya. Anda telah menunaikan tanggungjawab sebagai seorang Muslim yang baik. Namun jika, sambil malas dan ingin mengambil mudah, lalu terus berpegang dengan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan, tanpa mengendahkan hujah Majlis SYariah Suruhanjaya Sekuriti. Tatkala itu, individu tersebut tidak berada dalam situasi yang sepatutnya.
Perlu difahami bahawa Majlis Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dianggotai oleh individu yang sememangnya specialist dan berpengalaman di dalam bidang muamalat dan kewangan Islam. Untuk melihat senarai ahlinya, sila buka di sini
Berikut adalah salinan suratnya, saya telah memadam nama bank Islam yang ditujukan surat ini, kerana apa yang penting adalah isi kandungan surat.
asbharam.jpg
Hasil daripada surat ini, Suruhanjaya Sekuriti kelihatan TIDAK MEMBENARKAN bank-bank Islam di Malaysia memberikan pembiayaan tunai kepada pelanggan yang ingin menyertai ASB dan ASN.
Berikut adalah tulisan-tulisan saya yang lalu berkenaan ASB dan ASN. Dan Kita masih mengharap pihak ASB dan ASN mengambil inisiatif lebih tulen untuk melayakkan mereka digelar patuh syariah oleh Majlis Syariah SC, Malaysia.
Sejurus mereka mengubah kaedah pelaburan mereka dan diluluskan oleh Majlis Syariah Suruhanjaya Sekuriti. Di ketka itu, semua artikel-artikel saya berkaitan ASB tidak lagi terpakai tentunya.
Sekian,

Zaharuddin Abd Rahman
16 Feb 2009
Yang ini pulak saya ambil dari beberapa artikel dari blog2 di alam maya.

Jika ditanya kepada saya, secara peribadi saya mengambil pendekatan HARAM seperti yang dijelaskan oleh Majlis Syariah Suruhanjaya Sekuriti dan Jabatan Mufti Negeri Selangor.Hukum ASB/ASN?

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-80 yang bersidang pada 1 - 3 Februari 2008, telah memutuskan bahawa hukum melabur di dalam ASB/ASN adalah HARUS. Sila rujuk http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/pelaburan-dalam-asn-asb-dan-seumpamanya

Namun begitu, terdapat juga pendapat-pendapat yang mengatakan ianya HARAM (Tidak menepati Syariah) berdasarkan hujah-hujah mereka. Sila rujuk http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/permasalahan-mengenai-wang-shubhah-haram-asn-ppinang atau http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/penilaian-semula-hukum-pelaburan-aamanah-saham-nasional-asn-dan-amanah-saham-bumiputera

Mungkin video-video di bawah dapat membantu:Pada saya, pilihan terletak di atas keinginan masing-masing. ASB atau ASN bukanlah satu-satunya cara menambah kekayaan.
Sekiranya ragu-ragu, tinggalkan....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan